monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Ciasto łabedzi puch

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto ,, Łabędzi puch” jest smakołykiem dla miłośników kokosów. Idealne zarówno dla zaawansowanych jak i początkujących amatorów wypieków.

 Ciasto  łabedzi puch

Składniki:

Ciasto łabedzi puch

 

  • Biszkopt:
  • 6 jaj
  • 1 szkl. cukru
  • 1 szkl. mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • Masa:
  • 2 duże okrągłe czerstwe bułki
  • 3 szkl. mleka
  • ½ szkl.cukru
  • 10 dag wiórek kokosowych
  • 1 kostka margaryny
  • 1/2 kostki masła

 

  • Miazga kokosowa:
  • 10 dag wiórków kokosowych
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki cukru
  • Cukier waniliowy

 

Sposób przygotowania:

Ciasto łabedzi puch
Biszkopt: Ubić piane z białek. Dalej ubijając dodawać stopniowo cukier ,cukier waniliowy ,po jednym żółtku a na końcu lekko wymieszać z mąką wymieszana z proszkiem do pieczenia .Piec ok.30 min. W 180C. Krem:Bułki zalać dwoma szklankami mleka .Jedną szklankę i cukier zagotować, następnie dodać wiórki kokosowe i bułkę namoczoną w mleku i gotować 5 minut mieszając. Margarynę i masło zmiksować dodawać po łyżce wystudzonej masy z bułek. Miazga kokosowa: Wszystkie składniki podsmażyć na patelni Az wiórki nabiorą złotego koloru.Zimny biszkopt przekroić ,dół grubszy a góra cieńsza . Na dolną cześć nałożyć większa część masy przykrywamy cienkim plackiem na którym rozsmarowujemy pozostała masę ,a na nią wykładamy ciepła miazgę kokosową.

Tagi:

biszkopt