paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto lambada

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto z kremem z soku pomarańczowego i bitą śmietaną

Ciasto lambada Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto lambada

 

  • ciasto:,
  • 1 szklanka mąka,
  • 3/4 szklanki cukier,
  • 4 sztuki jajka,
  • 1/4 szklanki woda,
  • 1/4 szklanki olej,
  • 1 płaska łyżeczka proszek do pieczenia,
  • Masa pomarańczowa:,
  • 4 szklanki sok pomarańczowy z miąższem,
  • 1/2 szklanki cukier,
  • 2 sztuki budyń waniliowy,
  • Masa śmietanowa:,
  • 0,5 litra śmietana,
  • 4 łyżki cukier puder,
  • olejek cytrynowy,
  • 1 sztuka śmietan fix

Sposób przygotowania:

Ciasto lambada
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dalej ubijając, dodać stopniowo cukier. Dalej miksując, dodać po jednym żółtku. Wodę wymieszaną z olejem wlać do masy jajecznej i wymieszać. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do masy jajecznej, delikatnie mieszając łyżką drewnianą. Gotowe ciasto przełożyć do formy i piec w nagrzanym piekarniku ok. 30 min. w temperaturze 180°C. Masa pomarańczowa : 3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem (używam soku z kartonu z cząstkami miąższu). W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku. Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić. Śmietanę ubić z cukrem pudrem, dodać śmietan fix i kilka kropel olejku i jeszcze ubijać ok 1 minuty śmietanę wyłożyć na krem . Można polać ciasto polewą czekoladową.
Ciasto lambada
Robimy i pieczemy ciasto pozostawiamy aby ostygło.
Ciasto lambada
3 ½ szklanki soku zagotować z cukrem (używam soku z kartonu z cząstkami miąższu). W pozostałym soku rozmącić budynie i wlać do gotującego się soku.
Ciasto lambada
Chwilę pogotować i ciepłą masę wyłożyć na upieczony i ostudzony biszkopt i równomiernie rozprowadzić.
Ciasto lambada
Ubić bitą śmietanę z cukrem i fixem wyłożyć na krem pomarańczowy