czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

Ciasto lawendowo - porzeczkowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Ciasto- babka bardzo smaczne, lawenda i mak świetnie komponują się z kwaśnymi porzeczkami. Moi chłopcy się nim zajadają;))

Ciasto lawendowo - porzeczkowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto lawendowo - porzeczkowe

 

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • szklanka cukru,
  • 4 jajka,
  • łyżka cukru waniliowego,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki suszonych kwiatów lawendy,
  • 3 łyżki maku,
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru,
  • 200g czerwonych porzeczek,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Sposób przygotowania:

Ciasto lawendowo - porzeczkowe
Jajka ubić z cukrami na puszystą masę. Stale ubijając powoli wlewać olej. Mąkę przesiać wraz z proszkiem do pieczenia, dodać imbir, mak i lawendę. Wymieszać i stopniowo dodawać do jajek. Porzeczki (mrożone rozmrozić i odcedzić) zasypać cukrem pudrem. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułki tartą foremki keksówki. Piec około 70 minut w temp. 180st. Ostudzić, przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.
Ciasto lawendowo - porzeczkowe
Ze składników przygotować ciasto, wymieszać
Ciasto lawendowo - porzeczkowe
Ciasto przelać do przygotowanej foremki

Tagi:

jajko jajka mak