Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto Leśny mech Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Obłędnie pyszne ciasto, które przykuwa wzrok. Jest łatwe w przygotowaniu, a wyglądem przypomina prawdziwe cudo.

Ciasto Leśny mech Di

Składniki:

Ciasto Leśny mech Di

  • Ciasto:
  • 450 g mrożonego szpinaku (rozdrobnionego)
  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka oleju
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Krem:
  • 330 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 śmietan-fix
  • Ponadto:
  • owoce do dekoracji (w oryginale granat, użyłam jagód i owoców goi)

Sposób przygotowania:

Ciasto Leśny mech Di
Szpinak należy rozmrozić i dokładnie odsączyć. Można dodatkowo rozdrobnić blenderem. Jajka rozmieszać z cukrem i nadal mieszając powoli wlewać olej. Do masy dodać mąkę przesianą z proszkiem - wymieszać. Na koniec ciasto delikatnie połączyć (łyżką) ze szpinakiem. Całość przełożyć do formy (proponuję tortownicę o średnicy 26 cm) i piec ok 50 minut w 180 stopniach.

Ostudzić, odciąć wierzch i rozdrobnić go na okruszki.

Krem: Śmietankę ubić na sztywno z cukrami i dla zachowania konsystencji - dodać śmietan-fix. Masę rozsmarować na spodzie ciasta, posypać pokruszonym wierzchem i udekorować owocami według uznania.