mariel78

mariel78

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 293]

Ciasto letnie z borówkami Mariel

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
  • KALORIE: 550
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszne letnie ciasto z borówkami

Ciasto letnie z borówkami Mariel Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto letnie z borówkami Mariel

 

  • 1opakowanie biszkoptów
  • 1 galaretka o smaku owoce leśne
  • 2 opakowania serka waniliowego homogenizowanego
  • 500ml śmietany 30%
  • 375gram cukru pudru
  • 6 łyżeczek żelatyny
  • 1kg borówek
  • garść poziomek

Sposób przygotowania:

Ciasto letnie z borówkami Mariel
Galaretkę rozpuścić według zaleceń na opakowaniu. Borówki i poziomki umyć,przesypać na sito i odstawić do obcieknięcia. Na tortownicy poukładać biszkopty. 150 ml śmietany schłodzonej,ubić na sztywno, dodać 125 gram cukru i 2 serki waniliowe oraz rozpuszczoną żelatynę(3 łyżeczki ) wszystko dokładnie ze sobą wymieszać .Masę wyłożyć na biszkopty. Odłożyć w chłodne miejsce najlepiej do lodówki. Gdy masa na biszkoptach stężeje w misce rozgnieść pół kilo borówek i połowę poziomek dodać 250 gram cukru pudru. 350ml schłodzonej śmietany ubić dodać do niej pogniecione owoce i rozpuszczoną żelatynę(3 łyżeczki). tak przygotowaną masę nałożyć na poprzednią masę i znów odłożyć w chłodne miejsce. Gdy druga masa stężeje pozostałe borówki i poziomki układamy na wierzchu ciasta i zalewamy tężejącą galaretką .Odstawiamy na 2 godziny do lodówki.
Ciasto letnie z borówkami Mariel
tortownicę wyłożyć okrągłymi biszkoptami
Ciasto letnie z borówkami Mariel
Borówki i poziomki rozgnieść z cukrem
Ciasto letnie z borówkami Mariel
na stężałą masę waniliową nałożyć masę owocową
Ciasto letnie z borówkami Mariel
ma masy poukładać grubą warstwę borówek