Ciasto makowe

misia53 offline

Srebrny Ekspert
Przepisy: 345
zdjęcia: 1 z 1
Ciasto makowe
oceń:  
ocena: 4/5
głosów: 14

Kiedy jestem u swoich wnuczków zawsze proszą aby upiec im to ciasto a ja spełniam ich życzenie.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowe - SKŁADNIKI:

  • 2,5 szklanki mąki
  • 25 dkg margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia(płaskie)
  • 4 łyżki śmietany
  • 4 jaja
  • 1 cukier waniliowy
  • masa makowa - puszka 900 gram.

Ciasto makowe - PRZYGOTOWANIE:

Mąkę,cukier i jaja zmiksować do uzyskania jednolitej masy.Dodać proszek do pieczenia wymieszany z mąką,na koniec dodać śmietanę i chwilkę miksować.3/4 ciasta wyłożyć na formę,na to wyłożyć masę makową a na masę resztę ciasta.Upieczone polać polewą czekoladową.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowe (strona 1 z 1)  
msewka

msewka
offline

2009-03-15 19:22
Chyba nie jest bardzo pracochłonne.Powinno być dobre.A czy to ciasto na wierzchu jest starte,czy trzeba rozwałkować?
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-03-15 19:47
nie trzeba wałkować ,bo to ciasto robi się mikserem więc rozlewa się na blachę troszkę więcej jak połowę na to mak i resztę ciasta.Robi się je szybko a ja takie lubię.
Skomentuj
Oceń:
0
volce

volce
offline

2009-08-25 14:46
wlasnie zrobilam to ciasto pachnie wpaniale i zapewne tak smakuje.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-08-25 16:51
volce napisał(a):

wlasnie zrobilam to ciasto pachnie wpaniale i zapewne tak smakuje.

Powiedz jak smakowało?
Skomentuj
Oceń:
0
Renia1

Renia1
offline

2009-12-22 19:48
Jaki jest czas pieczenia i jaka temperatura.
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2009-12-23 13:10
Renia1 napisał(a):

Jaki jest czas pieczenia i jaka temperatura.

Z tym czasem to jest różnie w zależności od pieca . ja piekę przeważnie w 180 *C ok 45- 50 minut Mój piec z wierzchu pali więc pod koniec muszę przykrywać papierem żeby spód był upieczony a wierzch nie spalony .
Myślę ,że każda gospodyni zna swój piekarnik.
Skomentuj
Oceń:
0
nisia

nisia
offline

2010-02-03 08:44
Pycha! Wygląda niezwykle smakowicie ,pewnie się skuszę na upieczenie.Margarynę utrzeć z cukrem ,czy dodać roztopioną ?
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2010-02-03 08:53
nisia napisał(a):

Pycha! Wygląda niezwykle smakowicie ,pewnie się skuszę na upieczenie.Margarynę utrzeć z cukrem ,czy dodać roztopioną ?

Nie, nie rozpuszczamy margaryny.
Skomentuj
Oceń:
0
Mika777

Mika777
offline

2010-03-28 15:38
A co zrobić z margaryną, w przepisie nie ma o tym słowa?
Skomentuj
Oceń:
0
misia53

misia53
offline

2010-03-28 18:20
Mika777 napisał(a):

A co zrobić z margaryną, w przepisie nie ma o tym słowa?

No , rzeczywiście pominęłam ale wyżej już był komentarz , ze ucieramy z cukrem dodam z jajami i z mąką . Przepraszam!
Skomentuj
Oceń:
0
eli_555

eli_555
offline

2010-03-28 20:18
Muszę wypróbować ten przepis.Tylko pokombinuję z masą makową,bo mam mak suchy w domu.
Skomentuj
Oceń:
0
luna

luna
offline

2010-10-14 17:00
Moje chlopaki uwielbiaja ciasta z makiem, do wyprobowania ale chyba z polowy skladnikow-bo na mak wydalabym fortune:)
Skomentuj
Oceń:
0
ania1978

ania1978
offline

2012-01-17 21:32
ciasto jest pycha, robi się je z prędkością światła prawie zero "brudu" ja jeszcze wypróbuje dodać do masy makowej z 3 skrojone jabłka w kostkę i rodzynki
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Ciasta
Sernik na zimno z czekoladowymi gwiazdkami Krem do ciast z nutellą rumem i rodzynkami Ciasto czekoladowo-orzechowe z cappuccino
Dyniowe buchty z marmoladą Ciasto Bawole oczy Sernikobrownies z dynią
Lekkie ciasto z malinami Dyniowy sernik z dyniową galaretką Ciasto na zimno 3 bit
Kakaowo - serowe ciasto Ciasto czekoladowe Limonkowy torcik z kiwi

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Przekąski z charakterem Konkurs - Przekąski z charakterem

    Niewielkie i słodkie, kuszące i słone lub niebanalne z dodatkiem pikanterii - przekąski! Choć nie grzeszą swym rozmiarem, charakteru odmówić im nie można. Które z nich podjadacie najczęściej? Zapraszamy do konkursu! Do wygrania książki Agnieszki Maciąg!

  • Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce! Konkurs - Twój przepis na świąteczne mięso w Przyjaciółce!

    Jesteś mistrzem w pieczeniu świątecznych mięs? Mięsa faszerowane, domowe wędliny i pasztety to od zawsze Twoja mocna strona? Jeśli tak, zapraszamy do konkursu! Do wygrania publikacja Twojego przepisu w magazynie Przyjaciółka oraz dodatkowe wirtuale!

1 2 3
 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 

Sonda

Co najczęściej jesz na śniadanie?

 
 Co najczęściej jesz na śniadanie?

głosuj
 

Ostatnio komentowane