Ilonar2301

Ilonar2301

Złoty Ekspert
[Przepisów: 744]

Ciasto makowe Ilony

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 20
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto, które pachnie świętami.

Ciasto makowe Ilony Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowe Ilony

 

  • 40 dag maku mielonego
  • 3 duże jabłka
  • 1 szklanka cukru
  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 1 szklanka oleju
  • 40 dag dowolnych bakalii( owoce kandyzowane, rodzynki, orzechy)
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 łyżki alkoholu( rum, wódka)
  • 1 szczypta soli
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe Ilony
Mak przekładamy do garnka i zalewamy gorącą wodą. Odstawiamy na noc. Następnie odsączamy z wody na sitku. Żółtka jaj ucieramy lub miksujemy z cukrem na puszystą masę dodając olej oraz alkohol. Następnie ciągle miksując dodajemy mak. Sypkie składniki mieszamy ze sobą w misce. I dodajemy do masy z maku i jajek. Jabłka ścieramy na jarzynówce i dodajemy do masy wraz z bakaliami. Białka jaj ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodajemy do masy i delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez około 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Odstawiamy do przestygnięcia. W rondelku rozpuszczamy czekoladę, mleko i margarynę. Polewą dekorujemy wierzch ciasta.
Ciasto makowe Ilony
Miksujemy ze sobą jaja, cukier, mak i sypkie składniki.
Ciasto makowe Ilony
Następnie dodajemy starte na jarzynówce jabłko.
Ciasto makowe Ilony
Do masy makowej dodajemy dowolne bakalie.
Ciasto makowe Ilony
Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek.