Reniz

Reniz

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 3217]

Ciasto makowe z białek

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Ciasto z makiem jest smaczne. Jest to dobry sposób na wykorzystanie białek pozostałych z innego ciasta.

Ciasto makowe z białek

Składniki:

Ciasto makowe z białek

 

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka maku
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1/2 szklanki masła roztopionego
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 15 g proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka aromatu migdałowego

 

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z białek
Białka wlać do miski, dodać cukier puder i ubić na sztywną pianę. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać. Masło rozpuścić, przestudzić. Do ubitych białek dodać mąkę, mak, aromat, kasze mannę. Pod koniec roztopione masło. Delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 20/32 cm. Włożyć do nagrzanego piekarnika. Piec w temp. 170 stopni około 35 minut. Po wystudzeniu przełożyć dowolną masą.