SUPERPRZEPIS

Ciasto makowe z białek z bakaliami

  • 18
  • edytaha
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Ciasto makowe z białek z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Chrupiący mak świetnie komponuje się z suszonymi owocami. No i nareszcie wykorzystałam zamrożone białka!

Składniki:

Ciasto makowe z białek z bakaliami

 

  • 1 szklanka mąki pszennej – dałam tortową
  • 1 szklanka suchego niemielonego maku
  • 1 szklanka białek
  • 1 szklanka drobnego cukru do wypieków
  • 0,5 szklanki stopionego masła (9 dag)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 10 dag suszonych moreli
  • 10 dag drobnych rodzynek
  • kilka kropli olejku pomarańczowego
  • masło do wysmarowania i bułka tarta do posypania blaszki
  • dowolna polewa lub lukier

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z białek z bakaliami
Morele drobno pokroiłam. Mąkę przesiałam z proszkiem do pieczenia. Masło stopiłam w rondelku. Białka ubiłam na bardzo sztywno i dopiero wtedy zaczęłam po troszku dodawać cukier bez przerwy miksując. Chodzi o to, aby piana stała się gładka i lśniąca – jak na bezy. Nadal nie przerywając miksowania dodałam kolejno: partiami przesianą mąką, stopione chłodne masło z olejkiem pomarańczowym i mak. Wsypałam przygotowane bakalie i wymieszałam łyżką.



Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni z termoobiegiem. Keksówkę o długości 30 cm wysmarowałam masłem i wysypałam bułką tartą. Masę przełożyłam do foremki i wyrównałam powierzchnię. Piekłam około 50 minut, przy czym po zapieczeniu wierzchu przykryłam folią aluminiową, ponieważ ciasto ma tendencje do przypalania się. Najlepiej jest sprawdzić metodą „suchego patyczka” czy ciasto jest już upieczone.



Po lekkim przestudzeniu wyjęłam ciasto z foremki i przełożyłam na kratkę do całkowitego wystudzenia. Po wystudzeniu można je polać lukrem albo dowolną polewą czekoladową. Ja stopiłam kilka kostek gorzkiej czekolady z odrobiną mleka i taką masą posmarowałam wierzch, oraz ozdobiłam cienko pokrojoną galaretką o smaku cytrynowym. **Przepis zaczerpnęłam ze strony mojewypieki.com
Ciasto makowe z białek z bakaliami
Kolejne etapy przygotowania masy na ciasto.
Ciasto makowe z białek z bakaliami
Masę przełożyłam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułą tartą keksówki.
Ciasto makowe z białek z bakaliami
Upieczone ciasto wyjęłam z foremki i wystudziłam na kratce.
Ciasto makowe z białek z bakaliami
Kawałek ciasta i filiżanka gorącej czekolady

Tagi:

tarta mak