aga-25

aga-25

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 485]

Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Pyszne rozpływające się w ustach ciacho

Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami

Składniki:

Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z galaretką i biszkoptami
Ciasto: Margarynę ucieramy z cukrem i żółtkami, dodajemy miód, mak i ucieramy jeszcze z 10 minut. Następnie dodajemy kakao, sodę, cynamon i mąkę pszenną i ubita pianę z białek. Delikatnie mieszamy, wykładamy na foremkę 25/36, pieczmy około 50 minut w 180 stopniach. Chłodny przekrawamy na pół. Masa budyniowa: W pół szklanki mleka rozpuszczamy mąki, resztę zagotowujemy z cukrem. Na gotujące się mleko wlewamy mąki i gotujemy mieszając aż do zgęstnienia. Studzimy. Łączymy z utartą margaryną. Galaretkę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Wylewamy do naczynia prostokątnego (najlepiej takiego wysokości leżącego biszkopta) aż do zastygnięcia, następnie kroimy w paski. Przełożenie ciasta: Ciasto- połowa masy budyniowej- biszkopty układamy rzędami, a w przerwy między nimi dajemy paski galaretki- reszta masy- ciasto- polewa.