kasnaj

kasnaj

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 189]

Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Super ciasto makowe na różne okazje

Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową

 

  • Składniki na ciasto makowe:
  • jajka - 6 sztuk
  • cukier - 1 szklanki i 6 łyżek
  • masa makowa - 1 puszka

 

 

  • Do przełożenia konfitura z czarnej porzeczki a do przystrojenia polewa czekoladowa

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową
Przepis na biszkopt: Na samym początku należy białka oddzielić od żółtek. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę do momentu aż nie można wylać ich z miski.W końcowym etapie ubijania białek dodajemy powoli cukier a w następnej kolejności żółtka nadal ubijając. Mąkę pszenną i ziemniaczaną należy ze sobą wymieszać i przesiać. Następnie należy je delikatnie wmieszać do ciasta. Biszkopt należy piec w temperaturze 160 - 170ºC około 30 - 40 minut aż wbita wykałaczka będzie sucha. Po wyciągnięciu biszkoptu z piekarnika należy delikatnie opuścić go na ziemię ( proponuję wysokość 60 cm na dywanik :) aby nie uszkodzić ciasta ani kafelek w kuchni ). W ostatnim etapie odstawiamy ciasto do ostygnięcia. Przepis na placek makowy: Na samym początku należy utrzeć żółtka z cukrem do białości. Następnie dodajemy masę makową oraz ubitą pianę z białek. Całość delikatnie wymieszać i przełożyć na blaszkę 22X27 wyłożoną papierem piec około 70 min w temp. 180 stopni. Biszkopt przekrajany na 2 placki. Pierwszą cześć smarujemy konfiturą przekładamy plackiem makowym następnie ponownie przekładamy konfiturą i biszkoptem. Górę stroimy polewą czekoladową. Smacznego!!
Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową
Składniki niezbędne do wykonania placka makowego
Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową
Chłopacy walczą z żółtkami utartymi z cukrem do białości
Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową
Wszystkie składniki połączone ze sobą do wypieku placka makowego
Ciasto makowe z konfiturą porzeczkową
Biszkopt przekrojony na 2 blaty do ciasta makowego