zzeszytubabci

zzeszytubabci

Szef Kuchni
[Przepisów: 65]

Ciasto makowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wyśmienite ciasto w trzech smakach.

Ciasto makowe z kremem

Składniki:

Ciasto makowe z kremem

 

  • Ciasto:
  • 1/2 szklanki suchego maku (nie mielić)
  • 2 szklanki mąki
  • 1 margaryna
  • 1/2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek oleju
  • 3 łyżki wody
  • 2 opakowania cukru waniliowego

 

  • Na krem:
  • 1 kostka margaryny lub masła
  • 1 szklanka zsiadłego mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z kremem
Ciasto:
Ucieramy żółtka z cukrem i margaryną, gdy utrzemy na gładką masę dodajemy stopniowo po jednej łyżce oleju. Nie przerywając ucierania dodajemy kolejno:mąkę, wodę, proszek do pieczenia, ubitą na sztywno piankę z białek oraz cukier waniliowy. Kiedy już utrzemy ze sobą wszystkie składniki ciasto dzielimy na trzy równe części. Do jednej dosypujemy mak i dokładnie mieszamy, do drugej dosypujemy kako i również powtarzamy czynność z mieszaniem, trzecią zostawiamy białą.Na środek wysmarowanej blachy wylewamy białą masę. Po chwili kiedy masa trochę rozleje się po blaszcze, w środek znowu wlejmy masę kakaową, a następnie makową. Jeżeli masa sama nie rozpłynie się po całej blasze, spróbujmy nią trochę potrząść tak aby wypełnić rogi. Ciasto pieczemy ok. 40 minut w 180 C.

Krem:
Masło ucieramy z cukrem waniliowym oraz z curekm pudrem. Powoli dodajemy po jednej łyżce zsiadłego mleka. Ucieramy aż do uzyskania gęstego kremu.

Ostudzone ciasto należy przekroić na pół. Przełożyc je gęstym kremem, a wierzch posypać cukrem pudrem.