zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1976]

Ciasto makowe z kremem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Ciacho makowe z kremem - smaczne i proste ciacho. Idealne do kawki albo na deser.

Ciasto makowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowe z kremem

  • Ciasto :
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g gotowej masy makowej z bakaliami

  • Dodatkowo :
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z kremem

Ciasto :

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Następnie dodać mleko i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i dodać masę makową. Znowu wszystko wymieszać i wylać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce a potem przekroić na dwa placki.



Krem :

Do garnka wlać zostawiając trochę do wymieszania mąk i zagotować. Do zostawionego mleka wsypać mąki i cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i bardzo energicznie mieszając ugotować budyń. Potem należy go wystudzić. Masło o pokojowej temperaturze utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu i ucierać aby nie było grudek.



Przełożenie :

Na talerz lub paterę położyć jeden krążek ciasta. Na niego wyłożyć krem i rozsmarować go na placku a potem zakryć drugim i lekko docisnąć. Ewentualne wystające fragmenty kremu rozsmarować dookoła ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem.