Ciasto makowe z kremem

Z kremem « poprzedni | następny »
zewa - Przepis na: Ciasto makowe z kremem offline

Platynowy Ekspert
Przepisy: 1793
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto makowe z kremem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 7

Ciacho makowe z kremem - smaczne i proste ciacho. Idealne do kawki albo na deser.


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowe z kremem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto :
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 200 g mąki pszennej typ 500
  • 100 ml mleka 3,2%
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 400 g gotowej masy makowej z bakaliami
  • Krem :
  • 500 ml mleka 3,2%
  • 4 łyżki mąki pszennej typ 500
  • 4 łyżki maki ziemniaczanej
  • 5 łyżek cukru
  • 125 g masła
  • Dodatkowo :
  • cukier puder

Ciasto makowe z kremem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto :

Jajka wbić do miski, dodać cukier i ubić do białości. Następnie dodać mleko i mąkę przesianą razem z proszkiem do pieczenia. Ciasto wymieszać i dodać masę makową. Znowu wszystko wymieszać i wylać ciasto do tortownicy o średnicy 23 cm wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 40-45 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i wystudzić na kratce a potem przekroić na dwa placki.



Krem :

Do garnka wlać zostawiając trochę do wymieszania mąk i zagotować. Do zostawionego mleka wsypać mąki i cukier i dokładnie wymieszać. Do gotującego się mleka wlać mieszankę i bardzo energicznie mieszając ugotować budyń. Potem należy go wystudzić. Masło o pokojowej temperaturze utrzeć na puszystą masę i nadal ucierając dodawać po łyżce budyniu i ucierać aby nie było grudek.



Przełożenie :

Na talerz lub paterę położyć jeden krążek ciasta. Na niego wyłożyć krem i rozsmarować go na placku a potem zakryć drugim i lekko docisnąć. Ewentualne wystające fragmenty kremu rozsmarować dookoła ciasta. Ciasto wstawić do lodówki do schłodzenia na około godzinę. Po wyjęciu z lodówki posypać cukrem pudrem.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowe z kremem (strona 1 z 1)  
zbysiowa

zbysiowa
offline

2013-02-19 23:44
Pycha, o niebo lepsza taka masa niż z budyniu:)
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-02-20 08:55
zbysiowa napisał(a):

Pycha, o niebo lepsza taka masa niż z budyniu:)

Masz rację, ja ją bardzo lubię :)
Skomentuj
Oceń:
0
edytaha

edytaha
offline

2013-02-20 14:04
Ewciunia, podeślij kawałeczek schorowanej koleżance :)
Skomentuj
Oceń:
0
Henia

Henia
offline

2013-02-20 15:16
Ja też bym kawałeczek prosiła, można?
Skomentuj
Oceń:
0
zewa

zewa
offline

2013-02-20 16:11
Częstujcie się, smacznego. A Ty Edytko szybciutko zdrowiej.
Skomentuj
Oceń:
0
marietta

marietta
offline

2013-02-21 23:09
Uwielbiam makowniki,a zwłaszcza z kremem,5.
Skomentuj
Oceń:
0
gusia1000

gusia1000
offline

2013-02-24 19:24
Pod mój smak.
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Pyszna karpatka Eli Murzynek z budyniem i biszkoptami Rolada z bitą śmietaną i brzoskwiniami
Ciasto Łabędzi Puch Makowo-kokosowe Kilimandżaro - ciasto z jabłkami
Orzeźwiający piegus z kokosem i galaretką kiwi Jabłkowo-orzechowe cudo Pyszny warstwowiec
Ciasto w kratkę Mocno kokosowe ciacho Marchwiowy metrowiec

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane