Ciasto makowe z masą kokosową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto: margarynę rozpuścić na małym ogniu, ostudzić. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczeni

Ciasto makowe z masą kokosową

Składniki:

Ciasto makowe z masą kokosową

 

  • Ciasto:
  • 10 białek,
  • 1 szklanka suchego maku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 12 dag margaryny,
  • 1 szklanka mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia.
  • Masa kokosowa:
  • 2 szklanki mleka,
  • 20 dag masła,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 10-15 dag wiórków kokosowych,
  • 3 łyżki mąki krupczatki.

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z masą kokosową
Ciasto: margarynę rozpuścić na małym ogniu, ostudzić. Białka ubić z cukrem na pianę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i suchy mak, wlać rozpuszczoną margarynę.

Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć do formy ciasto, upiec.

Masa kokosowa: odlać 1 szklankę mleka, dodać wiórki kokosowe i mąkę, wymieszać. Drugą szklankę mleka zagotować, wlać mleko z mąką i wiórkami, gotować cały czas mieszając, aż zgęstnieje. Masę ostudzić.

Miękkie masło utrzeć z cukrem. Po 1 łyżce dodawać budyń kokosowy, ucierać.

Upieczone i wystudzone ciasto przekroić na 2 części, przełożyć masą kokosową.

Wierzch ciasta polukrować lub polać dowolną polewą.

Tagi:

ciasto mak