misia14

misia14

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 290]

Książka Kucharska: Ciasta i torty Michaeli

Ciasto makowe z polewą figowo-orzechową

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Wspaniałe połączenie biszkoptu makowego z kremem kakaowym i polewą figowo-orzechową

Ciasto makowe z polewą figowo-orzechową

Składniki:

Ciasto makowe z polewą figowo-orzechową

 

  • CIASTO
  • 30 dag cukru
  • 6 jajek
  • 30 dag mąki
  • 15 dag maku całego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

 

  • POLEWA
  • 30 dag masła
  • 12 łyżek cukru
  • 9 łyżek słodkiej śmietany
  • 1 i 1/2 kieliszka wódki
  • 20 dag pokrojonych orzechów
  • 1 paczka pokrojonych fig

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z polewą figowo-orzechową
Mąkę przesiać i dodać mak i proszek do pieczenia;wymieszać. Rozdzielamy białka od żółtek.Ubijamy z białek pianę na sztywno, dodajemy cukier dalej ubijając a następnie żółtka ciągle ubijając. Wsypujemy mąkę z makiem i proszkiem do pieczenia delikatnie mieszając.Ciasto podzielić na dwie blachy (na spodzie papier). Pieczemy oddzielnie biszkopty w temperaturze 180-190 stopni ok.25 minut. Po wystudzeniu przekładamy biszkopty kremem kakaowym. Margarynę utrzeć na puch. Białka ubić z cukrem dodając żółtka dalej ubijając. Do utartej margaryny wlewamy stopniowo jajka ciągle ucierając. Dodać kakao wymieszane ze spirytusem. Przygotować polewę: masło ze śmietanką i cukrem podgrzewamy na piecu, gdy są płynne wsypujemy orzechy i figi ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Dodać wódkę i przestudzona polewę wylać równomiernie na ciasto. SMACZNEGO!