akrobatka2

akrobatka2

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 594]

Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Ciasto lekkie, nie za słodkie;-) Ser, brzoskwinie i mak, czyli wyśmienita trójca!! Serdecznie polecam

Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami

Składniki:

Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami

Biszkopt makowy

  • 6 jajek w temperaturze pokojowej
  • 10 łyżek mąki pszennej
  • 3 łyżki maku
  • 3/4 szkl. cukru
  • 12 łyżek oleju w temperaturze pokojowej
  • pełna łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa

  • 500 g twarogu zmielonego
  • puszka brzoskwiń
  • 2 galaretki brzoskwiniowe

Dodatkowo

Sposób przygotowania:

Ciasto makowe z serem i brzoskwiniami

Biszkopt makowy

Białka ubić na sztywno, stopniowo dodawać cukier, miksować. Dodać żółtka i zmiksować. Następnie powoli wlewać olej i dalej miksować. Na koniec wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia i mak, delikatnie wymieszać. Masę przelać do blaszki o wymiarach 34 x 25cm lub dużej tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 180 st.C około 35 minut. Upieczony biszkopt wyjąć i ostudzić, następnie przekroić na dwa blaty- jeden grubszy, drugi chudszy.

Masa serowa

Brzoskwinie odsączyć. Cztery połówki brzoskwiń pokroić w kostkę. Twaróg wymieszać z pokrojonymi brzoskwiniami. Syrop z brzoskwiń wymieszać z taką ilością wody, aby w sumie było 500 ml. Mieszankę zagotować i rozpuścić w niej galaretki. Pozostawić do lekkiego stężenia
Następnie wlać galaretki do sera i wymieszać. Masę serową wyłożyć na grubszy blat biszkoptu makowego i przykryć cieńszym. Schłodzić w lodówce.

Wierzch ciasta

Galaretki rozpuścić w 750 ml gorącej wody. Ostudzoną galaretkę zmiksować z resztą brzoskwiń. Gdy mus galaretkowy zacznie gęstnieć, wylać go na II blat biszkoptu i schłodzić do całkowitego stężenia. Smacznego!
(inspiracja/ źródło: takietampichcenie..)


Tagi:

jajko jajka mak