Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Ciasto makowo - bakaliowe z kremem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Kiedyś wyszukałam to ciasto w sieci, teraz do podstawowego ciasta dodaje dowolne dodatki, zmieniam kremy a ciasto za każdym razem inaczej smakuje.

Ciasto makowo - bakaliowe z kremem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowo - bakaliowe z kremem

 

  • 3 szklanki mąki tortowej
  • 3 szklanki cukru
  • duża śmietana 18%
  • 3 jaja
  • 3 łyżeczki sody
  • 3 łyżki octu
  • 2-3 łyżki maku
  • 2 łyżki kakao
  • bakalie (wg uznania: orzechy włoskie, laskowe, rodzynki, morele, wiórki kokosowe..)

 

  • krem (wg uznania)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo - bakaliowe z kremem
Jajka ubić z 1,5 szklanki cukru na pulchną masę, porcjami dodawać śmietanę, kolejno mąkę wymieszaną z sodą, resztę cukru oraz ocet. Gotowe ciasto rozlać do 3 naczyń na równe części. Do jednej dodać mak, drugą połączyć z kakao a trzecią z bakaliami. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia i upiec kolejno 3 placki w piekarniku nagrzanym do 180°C i piec przez ok. 15 minut. Przełożyć dowolnym kremem ( u mnie np. ajerkoniakowy). Wierzch można posmarować kremem i posypać startą czekoladą lub bakaliami, czy cukrem pudrem. 
Ciasto makowo - bakaliowe z kremem
Etap 1 Z podanych składników przygotować ciasto podstawowe.
Ciasto makowo - bakaliowe z kremem
Etap 2 Do jednej z porcji dodać 2- 3 łyżki maku.
Ciasto makowo - bakaliowe z kremem
Etap 3 Do drugiej porcji ciasta dodać kakao.
Ciasto makowo - bakaliowe z kremem
Etap 4 Do trzeciej porcji ciasta dodać bakalie.

Tagi:

bakalie mak