MARIA66

MARIA66

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 509]

Ciasto makowo- jabłkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wilgotne ciasto z makiem i jabłkami , smaczne do kawy lub herbaty.

Ciasto makowo- jabłkowe

Składniki:

Ciasto makowo- jabłkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo- jabłkowe
W garnku zagotować wodę i wsypać mak, gotować przez 10 minut , wyłączyć ogień i zostawić mak pod przykryciem przez 10 minut.Następnie mak odcedzić i po ostudzeniu zmielić 2 razy przez maszynkę.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach, następnie mocno odcisnąć z soku.Margarynę włożyć do miski i ucierać przez 15 minut z cukrem dodając po jednym żółtku , powstanie puszysty krem.Następnie dodawać po łyżce maku, jabłka i ciągle ucierając dodać kaszę, proszek do pieczenia i olejek migdałowy.W osobnej misce ubić białka przez 10 minut na pianę. Dodać do gotowego ciasta i lekko wmieszać łyżką.Przygotować formę o wymiarach 23cm X 25cm, wyłożyć papierem i wlać ciasto. Piec w piekarniku przez 50 minut w temperaturze 180 stopni.