Gabi

Gabi

Starszy Kucharz
[Przepisów: 27]

Ciasto makowo-kakaowe z orzechami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Ubijamy jaja z cukrem i dodajemy 3/4 szklanki oleju. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia i delikatnie...

Ciasto makowo-kakaowe z orzechami

Składniki:

Ciasto makowo-kakaowe z orzechami

 

  • 6 jajek
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżki posiekanych orzechów
  • 2 łyżki maku
  • 1 łyżka kakao
  • 1 łyżka proszku do pieczenia

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kakaowe z orzechami
Ubijamy jaja z cukrem i dodajemy 3/4 szklanki oleju. Dodajemy do mąki proszek do pieczenia i delikatnie dodajemy do utartej wcześniej masy. PO wymieszaniu powstanie nam ciasto, które dzielimy na 3 części. Do pierwszej dodajemy mak, do drugiej orzechy a do trzeciej kakao. Do wysmarowanej tłuszczem blachy wlewamy na przemian po ok 3 łyżki każdego ciasta. Wstawiamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i pieczemy przez ok. 35 minut. Smacznego.