Karolaa

Karolaa

Szef Kuchni
[Przepisów: 48]

Ciasto makowo-kokosowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pyszne ciasto które zrobi wrażenia na gościach. Dwa rodzaje biszkoptów, smaczny krem i słodka czekolada.

Ciasto makowo-kokosowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto makowo-kokosowe

 

  • Biszkopt 1:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy

 

  • Biszkopt 2:
  • 6 białek
  • 1 szklanka wiórek kokosowych
  • 1 szklanka sypkiego maku
  • 0,5 szklanki cukru
  • cukier waniliowy
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mąki

 

 

  • Krem budyniowy:
  • 2 szklanki mleka
  • 6 żółtek
  • 6 łyżek cukru pudru
  • 3 łyżki mąki
  • 1 kostkę masła lub margaryny

 

  • Dżem do przełożenia, tutaj akurat użyłam domowego dżemu z czerwonej porzeczki.

 

  • Polewa:
  • 2 tabliczki czekolady
  • 6 łyżek mleka
  • garść wiórek kokosowych

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-kokosowe
Biszkopt 2: Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier, cukier waniliowy. Mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia, znów mieszamy. Wylewamy ciasto na blaszkę wyłożoną papierem. Pieczemy w piekarniku w 180^C przez 15 minut.Biszkopt 1: Ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy wiórki kokosowe, mak, cukier, cukier waniliowy. Wszystko mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. Wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180^C na 20 minut.Krem: Mleko gotujemy w rondlu. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem i mąką. Do wrzącego mleka dodajemy masę. Mieszamy aż zgęstnieje. Studzimy. Ucieramy z masłem. Polewa: Czekoladę łamiemy na małe kawałki, dodajemy mleko i rozpuszczamy w kąpieli wodnej.Układamy: Biszkopt 1 Dżem Biszkopt 2 Krem Polewa czekoladowa posypujemy wiórkami kokowosymi
Ciasto makowo-kokosowe
Biszkopt makowo-kokosowy pieczemy pierwszy
Ciasto makowo-kokosowe
Następnie gotujemy budyń z żółtkami, mąką i cukrem pudrem.
Ciasto makowo-kokosowe
Teraz pieczemy biszkopt 2, smarujemy go ulubionym dżemem.
Ciasto makowo-kokosowe
A oto efekt naszych starań, po przekrojeniu wygląda fantastycznie.