Strona główna Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Z kremem, Placki « poprzedni | następny »
2milutka - Przepis na: Ciasto makowo-kokosowe z kremem offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 921
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto przekładane masą kremową z procentami...zapraszam na pyszne ciacho...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 6 jaj wiejskich
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia-płaskie
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 ml czystej wódki
  • Dodatkowo:
  • 300 g dowolnego dżemu- ja użyłam z truskawki domowej roboty
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • garść bakalii zmielonych-orzechów włoskich,migdałów

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujac pod koniec cukier puder,następnie dodajemy żółtka i mieszamy,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej,delikatnie miksujemy aby piana nie opadła i tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe częsci.

Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórka a trzeciej kakao mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożonej pergaminem dużej blachy najpierw częsć z wiórkami potem z kakao a na końcu z makiem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c.Po wyjęciu zimne ciasto przekrawamy nożem wzdłuż na połowę .



Masa: Mleko zagotować -pół szklanki zostawić i rozpuścić budyń wlać na gotujące się mleko i ugotować,ostudzić . Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając pod koniec wlać wódkę i wymieszać.



Przełożenie: Przekrojony blat ciasta smarujemy dżemem nakładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy reszta kremu posypujemy zmielonymi bakaliami i robimy kleksy z polewy czekoladowej. Schłodzić ciasto w lodówce.Smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowo-kokosowe z kremem (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75
offline

2013-09-10 22:04
Pysznie wygląda, do kawy idealne ciacho :-)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-09-11 10:42
mysza75 napisał(a):

Pysznie wygląda, do kawy idealne ciacho :-)

tak to prawda pyszne jest:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Malinowe fale dunaju Tarta z ricottą i gruszką Ciasto orzechowe z masą chałwową i malinami
Ciasto z kremem chałwowym Torcik makowy z bezami Ciastko W - Zka
Muffinki z budyniem i kremem jeżynowym Ciasto z jabłkami i kremem Tarta a'la makowiec
Ciasto "Cappuccino" Ciasto cappuccino z bananem Ciasto makowo - bakaliowe z kremem

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Jakie grzyby lubisz najbardziej?

 
 Jakie grzyby lubisz najbardziej?

głosuj
 

Ostatnio komentowane