Strona główna Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Z kremem, Placki « poprzedni | następny »
2milutka

Złoty Ekspert
Przepisy: 1046
zdjęcia: 1 z 5
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto przekładane masą kremową z procentami...zapraszam na pyszne ciacho...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 6 jaj wiejskich
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia-płaskie
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 ml czystej wódki
  • Dodatkowo:
  • 300 g dowolnego dżemu- ja użyłam z truskawki domowej roboty
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • garść bakalii zmielonych-orzechów włoskich,migdałów

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujac pod koniec cukier puder,następnie dodajemy żółtka i mieszamy,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej,delikatnie miksujemy aby piana nie opadła i tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe częsci.

Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórka a trzeciej kakao mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożonej pergaminem dużej blachy najpierw częsć z wiórkami potem z kakao a na końcu z makiem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c.Po wyjęciu zimne ciasto przekrawamy nożem wzdłuż na połowę .



Masa: Mleko zagotować -pół szklanki zostawić i rozpuścić budyń wlać na gotujące się mleko i ugotować,ostudzić . Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając pod koniec wlać wódkę i wymieszać.



Przełożenie: Przekrojony blat ciasta smarujemy dżemem nakładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy reszta kremu posypujemy zmielonymi bakaliami i robimy kleksy z polewy czekoladowej. Schłodzić ciasto w lodówce.Smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowo-kokosowe z kremem (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75

2013-09-10 22:04
Pysznie wygląda, do kawy idealne ciacho :-)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka

2013-09-11 10:42
mysza75 napisał(a):

Pysznie wygląda, do kawy idealne ciacho :-)

tak to prawda pyszne jest:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
 Przekładaniec Agi Rolada z mascarpone i truskawkami Biszkopt z budyniem i bitą śmietaną
Ciasto "Ptasie mleczko" Krucha tarta 'TWIX' Kostka czekoladowa z Grześkami
Ciasto kapitańskie z ajerkoniakiem Rolada czekoladowa z prażonym słonecznikiem Ciasto żurawinowiec
Ciasto chałwowe na zimno Rafaello na biszkoptowej tarcie Ciasto "Śmietanowiec"

Redakcja Gotuje

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert

 

Akademia Smaku Bosch

Sonda

Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 
 Jaki dodatek do dania głównego lubisz najbardziej?

 

Ostatnio komentowane