Strona główna Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Ciasto makowo-kokosowe z kremem

Z kremem, Placki « poprzedni | następny »
2milutka - Przepis na: Ciasto makowo-kokosowe z kremem offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 961
zdjęcia: 1 z 5 Strzałka
Ciasto makowo-kokosowe z kremem
oceń:  
ocena: 5/5
głosów: 1

Ciekawe i wyraziste w smaku ciasto przekładane masą kremową z procentami...zapraszam na pyszne ciacho...


trudność: łatwe
czas:

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - SKŁADNIKI:

  • Ciasto:
  • 6 jaj wiejskich
  • 1 szklanka drobnego cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 3/4 szklanki oleju słonecznikowego
  • 2 łyzeczki proszku do pieczenia-płaskie
  • 1/2 szklanki suchego maku
  • 1/2 szklanki wiórek kokosowych białych
  • 1 łyżka ciemnego kakao
  • Masa:
  • 2 szklanki mleka
  • 1 budyń śmietankowy na 3/4 litra mleka
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 250 g margaryny lub masła
  • 50 ml czystej wódki
  • Dodatkowo:
  • 300 g dowolnego dżemu- ja użyłam z truskawki domowej roboty
  • 1 opakowanie polewy czekoladowej
  • garść bakalii zmielonych-orzechów włoskich,migdałów

Ciasto makowo-kokosowe z kremem - PRZYGOTOWANIE:

Ciasto: Oddzielone od żółtek białka ubijamy na sztywną pianę, wsypujac pod koniec cukier puder,następnie dodajemy żółtka i mieszamy,potem dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlewamy olej,delikatnie miksujemy aby piana nie opadła i tak przygotowane ciasto dzielimy na trzy równe częsci.

Do jednej dodajemy mak,do drugiej wiórka a trzeciej kakao mieszamy. Wylewamy ciasto na wyłożonej pergaminem dużej blachy najpierw częsć z wiórkami potem z kakao a na końcu z makiem. Wstawiamy ciasto do piekarnika i pieczemy około 40 minut w temp 180*c.Po wyjęciu zimne ciasto przekrawamy nożem wzdłuż na połowę .



Masa: Mleko zagotować -pół szklanki zostawić i rozpuścić budyń wlać na gotujące się mleko i ugotować,ostudzić . Margarynę utrzeć na puch z cukrem pudrem,dodawać powoli po łyżce zimnego budyniu cały czas ucierając pod koniec wlać wódkę i wymieszać.



Przełożenie: Przekrojony blat ciasta smarujemy dżemem nakładamy 3/4 masy budyniowej i przykrywamy drugim płatem ciasta,smarujemy reszta kremu posypujemy zmielonymi bakaliami i robimy kleksy z polewy czekoladowej. Schłodzić ciasto w lodówce.Smacznego:)


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto makowo-kokosowe z kremem (strona 1 z 1)  
mysza75

mysza75
offline

2013-09-10 22:04
Pysznie wygląda, do kawy idealne ciacho :-)
Skomentuj
Oceń:
0
2milutka

2milutka
offline

2013-09-11 10:42
mysza75 napisał(a):

Pysznie wygląda, do kawy idealne ciacho :-)

tak to prawda pyszne jest:)
Skomentuj
Oceń:
0
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Z kremem
Ciasto kajmakowo-makowe z jabłkami Ciasto z prince polo Kostka cappuccino z rumem i rodzynkami
Miodownik z orzechami Jabłkowy przekładaniec Ciasto czekoladowe z kremem dyniowym
Pie de limon- tarta cytrynowa Ananasowiec z kokosem Napoleonka na kruchym cieście
Weekendowe ciacho Ciasto czekoladowe z kokosem Karpatka na napoju ryżowym

Redakcja Gotuje

Konkursy Kulinarne

 

Dziś moderatorami są

zbysiowa
zbysiowa

Platynowy Ekspert offline

 

Sonda

Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

 
 Które mięso najczęściej gości na Twoim stole?

głosuj
 

Ostatnio komentowane