Madija

Madija

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 801]

Ciasto makowo-serowe

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Ciekawe połaczenie maku i sera

Ciasto makowo-serowe

Składniki:

Ciasto makowo-serowe

 

  • Ciasto ucierane:
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 żółtka
  • Pół paczki margaryny
  • 1 łyzeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Masa serowa:
  • ½ kg białego sera
  • 2 żółtka
  • ½ kostki masła
  • 4 jajka
  • Pół szklanki cukru
  • 1 budyń waniliowy
  • Masa makowa:
  • 2 szklanki maku
  • 2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1 zapach migdałowy

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-serowe
Margarynę utrzeć z cukrem pudrem i żółtkami, dodać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ser, żółtka i masło utrzeć na małych obrotach. Pianę z 4 jajek, pół szklanki cukru i 1 budyń waniliowy ubijać na dużych obrotach. Następnie połaczyć z serem. Sparzyć mak, 2 razy zemlec z cukrem, dodać jajka, zapach migdałowy i dobrze wymieszac. Połowę masy serowej wymieszać z masą makową. Na brytfanke rozłożyć ciasto i i masę makowo-serową, a na nią masę serwowa. Piec ok. 1 godzine.