ADAIDA

ADAIDA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 97]

Ciasto makowo-wiśniowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Pyszne ciasto,które uwielbiają dzieci.

Ciasto makowo-wiśniowe

Składniki:

Ciasto makowo-wiśniowe

 

  • kostka margaryny
  • półtorej szkl. cukru
  • półtorej szkl. mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 jajek
  • 7 łyżek oleju
  • półtorej łyżki kakao
  • op. wiórek kokosowych
  • szkl. suchego maku
  • słoik wiśni

Sposób przygotowania:

Ciasto makowo-wiśniowe
Margarynę utrzyj z cukrem,stopniowo dodając po jednym jajku,mąkę,olej,proszek do pieczenia.Dokładnie połącz.
Ciasto podziel na 3 części.Do jednej wsyp kakao,wymieszaj.Do drugiej dodaj wiórki kokosowe,delikatnie połącz.Trzecią cześć ciasta ucieraj,wsypując mak.
Wszystkie trzy ciasta wkładaj po łyżce do natłuszczonej,posypanej bułką tartą formy.Na wierzchu ułóż osączone z kompotu,wypestkowane wiśnie.Piecz ok 45min. w temp.175 st.C.

Tagi:

jajko jajka mak