Ciasto malaga

Na zimno « poprzedni | następny »
Beatris - Przepis na: Ciasto malaga offline

Złoty Ekspert
Przepisy: 1492
zdjęcia: 1 z 1 Strzałka
Ciasto malaga
oceń:  
ocena: 0
głosów: 0

Pyszne ciasto na zimno z wiśniami.


trudność: średne
czas:

Ciasto malaga - SKŁADNIKI:

  • Spód:
  • 300g ciastek kruchych czekoladowych
  • 400 g nutelli
  • Masa:
  • 1/2 litra śmietany kremówki
  • 2 serki homogenizowane waniliowe po 250 g każdy
  • ok. 2 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki żelatyny
  • Dodatkowo:
  • 1 litrowy słoik kompotu wiśniowego
  • 1 opakowanie galaretki wiśniowej
  • 1 łyżka żelatyny

Ciasto malaga - PRZYGOTOWANIE:

Spód: Ciastka bardzo mocno rozkruszyć, wymieszać z nutellą. Masę wyłożyć do dużej tortownicy, lekko ugnieść, wstawić do lodówki.
Masa: Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody, a następnie rozpuścić ją i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać do niej cukier puder (niekoniecznie) i serki waniliowe, wymieszać. Dodać letnią żelatynę, dokładnie wymieszać. Masę wylać na spód z nutellą, schłodzić.
Wiśnie odsączyć z kompotu. Kompot przelać do garnka. Dolać do niego tyle wody, żeby razem był 1 litr płynu (wodę można zastąpić słodkim czerwonym winem), zagotować. Do gorącego płynu wsypać 1 łyżkę żelatyny i galaretkę, dokładnie je rozpuścić. Płyn ostudzić. Wiśnie rozłożyć na masie śmietanowej, zalać tężejącą galaretką wiśniową. Ciasto schłodzić w lodówce.
Na zdjęciu ciasto przygotowane z dwóch porcji.


Dodaj:
Śledzik Wykop

Komentarze do Ciasto malaga  
Najnowsze przepisy kulinarne z kategorii Na zimno
Ciasto  chmurka Sernik na zimno z bananami Serniczek z truskawkami i białą czekoladą
Kremowy sernik czekoladowy Czekoladowiec na zimno Śmietanowiec z białą czekoladą
Sernik marmurkowy na zimno Sernik na zimno Cytrynowo-miętowe ptasie mleczko
Deserowy placek bez pieczenia Torcik cappuccino z cytrynowym akcentem Nieład artystyczny

Konkursy Kulinarne

  • Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem! Konkurs - Kuchnia polska - folkowo i ze smakiem!

    Kuchnia polska nie ma sobie równych. Rozgrzewający kapuśniak, pierogi czy tradycyjny schabowy to smaki, które kocha każdy Polak. Jakie jest Wasze spojrzenie na kuchnię polską? Pochwalcie się sprawdzonymi recepturami. Do wygrania zaproszenia do restauracji Folk Gospoda!

 

Dziś moderatorami są

misia5
misia5

Złoty Ekspert offline

 
 
 

Sonda

Z dyni najczęściej przyrządzam:

 
 Z dyni najczęściej przyrządzam:

głosuj
 

Ostatnio komentowane