czarownica

czarownica

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 95]

Ciasto marcepanowe

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Świetny i prosty sposób do dekoracji tortów.

Ciasto marcepanowe

Składniki:

Ciasto marcepanowe

 

  • 7 dkg. margaryny
  • 14 dkg.mąki
  • 1/2 szkl. wody
  • olejek migdałowy
  • około 1 kg. cukru pudru
  • dowolne barwniki spożywcze

Sposób przygotowania:

Ciasto marcepanowe
Wodę z tłuszczem zagotować wsypać mąkę dokładnie na ogniu wymieszać by ciasto nie było surowe. Ostudzić, cukier puder wysypać na stolnicę, powoli wyrabiać w nią ciasto, aż będzie elastyczne jak plastelina. Pod koniec wyrabiania dodać olejek.Podzielić na części i wyrobić z barwnikami spożywczymi, formować dowolne kształty.