SUPERPRZEPIS

Ciasto marcepanowe ze śliwkami

  • 3
  • Mniam1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14
Ciasto marcepanowe ze śliwkami Więcej zdjęć (2)

Delikatne ciasto z dodatkiem marcepanu, którego aromat świetnie współgra ze śliwkami węgierkami. Ciasto upieczone między warstwami z kruchego ciasta czekoladowego i maślanego.

Składniki:

Ciasto marcepanowe ze śliwkami

CIASTO KRUCHE:

  • 1 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1/2 szklanki mąki krupczatki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki śmietany kwaśnej
  • 3 duże żółtka
  • 50g czekolady gorzkiej

CIASTO MARCEPANOWE:

Sposób przygotowania:

Ciasto marcepanowe ze śliwkami

ETAP 1:

Ciasto marcepanowe ze śliwkami
Jasnym ciastem wylepić dno i brzegi formy.

Mąkę pszenną i krupczatkę wymieszać z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Za pomocą noża lub w rozdrabniaczu posiekać z zimnym masłem. Żółtka i śmietanę wmieszać w ciasto i szybko zagnieść. Podzielić na równe połówki. Do jednej z nich dodać rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladę, a drugą wylepić dno i brzegi formy. U mnie 21x30cm, ale można dać większą. Ciasto wstawić do lodówki na co najmniej 30 min. Ciasto maślane podpiec w piekarniku, nagrzanym do 190*C przez 10 min, najlepiej z obciążeniem. Wcześniej nakłuwając widelcem.

ETAP 2:

Ciasto marcepanowe ze śliwkami
Masło utrzeć z cukrem i dodać masę marcepanową.

Miękkie masło zmiksować, a następnie dodać cukier i masę marcepanową. Ucierać, aż wszystko połączy się na jednolitą masę.

ETAP 3:

Ciasto marcepanowe ze śliwkami
Do utartego masła z cukrem i marcepanem wbijać po jednym jajku.

Ucierając wbijać po jednym jajku (w temperaturze pokojowej).

ETAP 4:

Ciasto marcepanowe ze śliwkami
Do utartej masy wsypać suche składniki i zmiksować.

Ucierać, aż masa będzie gładka i puszysta. Na końcu wsypać suchą mieszankę mąki pszennej, ziemniaczanej i proszku do pieczenia. Dokładnie zmiksować. Wylać ciasto na podpieczony spód, ułożyć połówki śliwek, skórką do dołu. Na tarce jarzynowej zetrzeć ciasto czekoladowe, równomiernie rozkładając na śliwkach. Piec w 180*C przez ok 50 min. Smacznego :)