Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Ciasto marchewkowe jest bardzo, bardzo pysznie, niezwykle mięciutkie i wilgotne. Pięknie pachnie przyprawami. Smakiem trochę przypomina piernik. Ja je bardzo uwielbiam.

Ciasto marchewkowe

Składniki:

Ciasto marchewkowe

Składniki:

  • 1 szklanka cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki startej na tarce o dużych oczkach marchewki
  • 3 jajka
  • pół szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru
  • pół szklanki rodzynek
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
1. Jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i ucieramy na puszystą masę. Następnie wlewamy olej i jeszcze chwilkę ucieramy.

2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, sodą , cynamonem, imbirem i przyprawą do piernika. Następnie wsypujemy do utartych jajek na puszysta masę jajek, mieszamy dokładnie.

3. Na koniec do ciasta dodajemy startą marchewkę i rodzynki, mieszamy.

4. Przygotowane ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy 23 cm, wyłożonej papierem do pieczenia.

5. Ciasto pieczemy około 60 minut w temperaturze 180 stopni. Sprawdzamy suchym patyczkiem czy jest upieczone.

6. Upieczone ciasto studzimy, oprószamy cukrem pudrem, kroimy i podajemy.