Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Ciasto marchewkowe to szybkie, proste i aromatyczne ciasto, które kryje w sobie warzywko. Moja propozycja to dodatek migdałowych płatków i rodzynek, bakalie te idealnie skomponowały się z marchewką.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (8)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki tartej marchewki
  • 1 pełna czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 szklanka cukru białego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 4 jajka
  • 20 dag masła

 

  • 1/2 szklanka rodzynek
  • 1/3 szklanka płatków migdałowych
  • cukier puder do dekoracji

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Masło roztapiamy, pozostawiamy do ostygnięcia. Rodzynki namaczamy w gorącej wodzie. Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce na drobnych oczkach.

Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy proszek do pieczenia, sodę, cukier waniliowy oraz połowę cukru białego - mieszamy. Następnie dodajemy startą marchewkę oraz cynamon i mieszamy.

Do drugiej miski wbijamy jajka, miksujemy do białości z pozostałym cukrem. Do jajek dodajemy mąkę z marchewką, wlewamy zimne masło i miksujemy.

Na koniec dodajemy rodzynki i płatki migdałowe - mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem, wylewamy ciasto.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 40 minut. Podajemy oprószając cukrem pudrem.
Ciasto marchewkowe
w misce mieszamy suche składniki ciasta
Ciasto marchewkowe
do suchych składników dodajemy startą marchewkę
Ciasto marchewkowe
następnie dodajemy cynamon i mieszamy całość
Ciasto marchewkowe
jajka miksujemy do białości z pozostałym cukrem
Ciasto marchewkowe
do jajek dodajemy suche składniki i mieszamy
Ciasto marchewkowe
dodajemy bakalie i pieczemy
Ciasto marchewkowe
podajemy oprószając cukrem pudrem