karolcia_zip

karolcia_zip

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 255]

Ciasto marchewkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Marchew - warzywo nie tylko do zup, potraw warzywnych czy mięs - można ją bowiem wykorzystać do wypieku smacznego ciasta.

Ciasto marchewkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe

 

  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • ¾ szklanki oleju
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 4 jajka
  • Szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe
Jajka miksujemy w cukrem. Dodajemy olej. Mieszamy za pomocą miksera. Do składników przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, cynamon i sodę oczyszczoną. Ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno startą marchewkę. Dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto wylewamy na blaszkę posmarowaną tłuszczem i obsypaną bułką tartą. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C przez 45 minut. Gdy ciasto wystygnie wierzch smarujemy polewą czekoladową.
Ciasto marchewkowe
Surowe ciasto.
Ciasto marchewkowe
Utarta marchew.
Ciasto marchewkowe
Surowe ciasto połączone z marchwią.
Ciasto marchewkowe
Gotowe ciasto w całości.