paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto marchewkowe błyskawiczne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 14
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Bardzo łatwe do przygotowania i bardzo smaczne ciasto marchewkowe z orzechami, rodzynkami i daktylami w środku lekko wilgotne, smakuje podobnie jak piernik za sprawą bakali i przypraw.

Ciasto marchewkowe błyskawiczne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe błyskawiczne

 

  • marchew starta 2 szkl
  • jajka 4 szt
  • mąka 2 szkl
  • proszek do pieczenia 2 łyżeczki
  • cukier 1 szkl
  • olejek pomarańczowy do smaku
  • soda oczyszczana 2 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżka
  • rodzynki 0,5 szkl
  • orzechy posiekane 0,5 szkl
  • olej 1 szk

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe błyskawiczne
Do jednej z misek wsypać suche składniki : mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać.

Marchewki obrać zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do suchych składników. Wlać olej, olejek pomarańczowy, wbić jajka i całość wymieszać na jednolitą masę. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki orzechy włoskie posiekać razem z rodzynkami dodać do ciasta, wymieszać.

Na blachę wyłożoną pergaminem, wlać ciasto, piec około 50 minut w temperaturze 180 stopni, aż do suchego patyczka.
Ciasto marchewkowe błyskawiczne
Do jednej z misek wsypać suche składniki : mąkę, cukier, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia oraz cynamon wymieszać.
Ciasto marchewkowe błyskawiczne
Wlać olej, olejek pomarańczowy, wbić jajka i całość wymieszać na jednolitą masę.
Ciasto marchewkowe błyskawiczne
Marchewki obrać zetrzeć na tarce do jarzyn i dodać do suchych składników.
Ciasto marchewkowe błyskawiczne
Daktyle pokroić na mniejsze kawałki orzechy włoskie posiekać razem z rodzynkami dodać do ciasta, wymieszać.