Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ciasto marchewkowe z bakaliami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Okazało się ze nie takie straszne ciasto marchewkowe

Ciasto marchewkowe z bakaliami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowe z bakaliami

 

  • kopiasta szklanka marchwi startej na drobne wiórki
  • 2 niecałe szkl mąki pszennej
  • 5 jaj
  • 3/4 szkl oleju
  • niecała szkl cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki kakao
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody
  • ok szkl bakalii
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z bakaliami
Na samym początku starłam marchew na tarce o drobnych oczkach. Pokroiłam też bakalie do ciasta - daktyle, orzechy, śliwki. Jajka wbiłam do miski, wsypałam cukier i sól. Ubijałam na wysokich obrotach dopóki cukier się nie rozpuścił. Do jajek przesiałam mąkę z cynamonem i proszkiem. Mieszając wlałam olej. Następnie dodałam marchew i po wymieszaniu bakalie. Surowe ciasto wylałam do wyłożonej papierem formy. Piekłam ok 40 min w średnio nagrzanym piekarniku.
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Jajka ubijałam z cukrem mikserem na wysokich obrotach
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Pozostałe suche składniki przesiałam razem do ciasta
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Marchew do ciasta starłam na drobne wiórki
Ciasto marchewkowe z bakaliami
Dodałam do ciasta przygotowane wcześniej bakalie