Ciasto marchewkowe z jabłkiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

To ciasto upiekłam w wąskiej formie do keksa i wyszedł pyszny i słodki dodatek do kawy, albo herbaty.

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

Składniki:

Ciasto marchewkowe z jabłkiem

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z jabłkiem
Marchewkę starłam na tarce o drobnych oczkach. Jajka rozbiłam i oddzieliłam białka od żółtek. z białek ubiłam pianę. Do żółtek dodałam szklankę cukru i zmiksowałam. Następnie do żółtek dodawałam na przemian trochę mąki i trochę oleju. Na koniec dodałam ubite na sztywno białka i dokładnie wymieszałam. Później dodałam marchew i wymieszałam. Wylałam ciasto do formy. Jabłko obrałam i starłam na tarce o grubych oczkach. ciasto w formie obsypałam startym jabłkiem. Piekłam 45 minut w temperaturze 180 stopni. Po zakończeniu pieczenia przez 20 minut nie otwierałam piekarnika, aby ciasto nie opadło. Po wyjęciu obsypałam je cukrem pudrem.