mushu16

mushu16

Szef Kuchni
[Przepisów: 33]

Ciasto marchewkowe z kremem karpatka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ciasto marchewkowe jest znakomite, w ogóle nie czuć marchewek, biszkopt jest wilgotny, ma lekko korzenny smak

Ciasto marchewkowe z kremem karpatka

Składniki:

Ciasto marchewkowe z kremem karpatka

 

  • Na ciasto:
  • 4 szklanki marchewki startej na grubych oczkach
  • 2 szklanki mąki
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 szklanki oleju
  • 5 jajek
  • 2 łyżeczki sody
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Na krem:
  • Kostka masła
  • Krem Karpatka Delecta
  • Pół litra mleka

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowe z kremem karpatka
Na ciasto: Ucieramy olej z cukrem, dodajemy jajka. Kiedy masa jest wyrobiona partiami dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą i miksujemy na jednolitą masę. Do masy wsypujemy startą na grubej tarce marchewkę. Masę przekładamy foremki wyłożonej papierem do pieczenie, pieczemy około 30 min w temperaturze 180 stopni (do suchego patyczka) Na masę: Szklankę mleka gotujemy, a w drugiej szklance rozrabiamy krem karpatka i dodajemy do gotującego się mleka. Cały czas mieszamy, aby nie było grudek, aż zgęstnieje do konsystencji kremu karpatka. Odstawiamy do wystudzenia. Gdy już będzie zimna ucieramy z kostką masła. Gotowe ciasto marchewkowe przekrajamy na pół i smarujemy ¾ gotowej masy. Resztę zostawiamy, by posmarować górę i boki ciasta. Po posmarowaniu możemy ozdobić np. bitą śmietaną, roztopioną czekoladą lub jakimiś groszkami czekoladowymi. Ciasto najlepiej włożyć do lodówki, by związało.