zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Ciasto marchewkowo cukiniowe

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

ciasto z dodatkiem marchewki i cukinii

Ciasto marchewkowo cukiniowe

Składniki:

Ciasto marchewkowo cukiniowe

 

  • 5 jajek
  • 150 g margaryny Kasia
  • 2 szk mąki
  • 1 szk cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżki kakao
  • 2 duże marchewki
  • 150 g cukinii
  • 150 g krówek
  • 2 łyżki mleka
  • 1 łyżka polewy czekoladowej w drażetkach
  • 2 łyżki kandyzowanej papai
  • 2 łyżki płatków migdałowych

 

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo cukiniowe
Umytą i obraną marchewkę i cukinię zetrzeć osobno na tarce o najmniejszych oczkach. Z cukinii odcisnąć sok. Mąkę przesiać razem z proszkiem do pieczenia i sodą. Kasię roztopić i wystudzić. Jajka dokładnie ubić z cukrem i cukrem waniliowym. Do ubitych jajek wlewać małym strumieniem margarynę cały czas miksując. Dodać kakao oraz mąkę i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać startą marchewkę i cukinię i wszystko dokładnie ze sobą połączyć. Masę przełożyć do większej formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto piec 45 minut w 185 stopniach. Do rondelka wlać wodę, na niego postawić metalową miseczkę. Wodę zagotować. Do miseczki wrzucić krówki, polewę w drażetkach i dodać mleko. Podgrzewać aż krówki się rozpuszczą a masa będzie jednolita. Uważać aby się nie zagotowało. Gotową polewą posmarować wystudzone ciasto. Na koniec udekorować papają i płatkami migdałowymi.