paulina57

paulina57

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1001]

Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste i zdrowe ciasto, wilgotne z tartą marchewką i jabłkiem doprawione cynamonem. Wierzch z mleka zagęszczonego z płatkami migdałowymi .

 Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami

 

  • jajka 4 sztuki
  • cukier 1 szklanka
  • olej 3/4 szklanki
  • mąka 2 szklanki
  • proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
  • cynamon 1 łyżka
  • przyprawa korzenna 1 łyżka
  • marchew starta 1,5 szklanki
  • jabłko starte 1 szklanka
  • płatki migdałowe 5 dag
  • mleko zagęszczone słodzone 150 g
  • masło 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami
Do mąki dodać przyprawy i wymieszać. Marchew i jabłka obrać i opłukać zetrzeć na tarce do jarzyn. Na puszystą masę utrzeć jajka z cukrem. Do masy jajecznej wlać olej, zmiksować do połączenia się składników. Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami cały czas mieszając. Następnie dodać marchew i jabłka wymieszać. Ciasto do formy, piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut. Wystudzić. Masło zmiksować razem z zagęszczonym mlekiem, wyłożyć na ciasto rozsmarować, posypać płatkami migdałowymi.
 Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami
Do mąki dodać przyprawy a następnie wymieszać.
 Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami
Do masy jajecznej Stopniowo dodawać mąkę z przyprawami cały czas mieszając
 Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami
Następnie dodać marchew i jabłka wymieszać. Ciasto do formy, piec w temp. 180 stopni przez 40-45 minut.
 Ciasto marchewkowo jabłkowe z migdałami
Masło zmiksować razem z zagęszczonym mlekiem, wyłożyć na ciasto rozsmarować, posypać płatkami migdałowymi.