pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 116]

Ciasto Marlenka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ciasto wielowarstwowe,miodowe,kremowe...Bardzo przypomina miodownik lub stefankę. Najlepiej smakuje po 2 dniach ponieważ placki lekko zmiękną . Masa jest dość słodka więc ja dałam pod nią warstwę powidła śliwkowego i to doskonale równoważy smak.

Ciasto Marlenka

Składniki:

Ciasto Marlenka

Na ciasto:

Na masę:

  • 1 budyń śmietankowy lub waniliowy
  • 500 ml mleka
  • 1 puszka masy kajmakowej
  • 25 dkg masła ( miękkiego)

 

  • Dodatkowo:
  • 1 słoiczek powidła śliwkowego

Sposób przygotowania:

Ciasto Marlenka
Przygotowanie placków miodowych: W garnku rozpuszczamy masło,następnie dodajemy cukier i miód. Cały czas podgrzewami mieszając co jakiś czas aż masa będzie gładka i jednolita.

Sodę mieszamy z octem. Dodajemy do masy z miodu i masła, masa zacznie zmieniać kolor i konsystencję. Cały czas mieszamy podgrzewając masę aż zmieni kolor na brązowo-pomarańczowy.

Garnek z masą zdejmujemy z ognia i odstawiamy na 7 min, mieszając co jakiś czas masę.

Po tym czasie dodajemy po jajku do masy i energicznie mieszamy. Następnie dodajemy po trochę mąki (dodajemy stopniowo i dokładnie mieszamy, gdy jest dość gęste wykładamy na stolnicę, dodajemy resztę mąki i zagniatamy ciasto).

Gotowe ciasto dzielimy na 6 równych części. Każdą układamy na papierze do pieczenia i rozwałkowujemy cieniutko.

Z papierem przekładamy każdy placuszek do blaszki do pieczenia i pieczemy w 180°C przez około 5-7 min aż placki się zrumienią.

Upieczone placki odkładamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy: Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu, przykrywamy folią i odstawiamy do wystudzenia. Miękkie masło ucieramy na puszysto, dodajemy po łyżce wystudzonego budyniu i dokładnie ucieramy.

Na końcu dodajemy masę kajmakową i dokładnie ucieramy. Przekładamy ciasto: placek miodowy-powidło-masa powtarzamy tą kolejność do wyczerpania się składników.

Wierzch ciasta smarujemy masą, posypujemy siekanymi orzechami i polewamy roztopioną białą czekoladą.

Zostawiamy na 2 godz a następnie wstawiamy do lodówki. Najlepiej smakuje po 2 dniach.