steterycz

steterycz

Szef Kuchni
[Przepisów: 39]

Ciasto maślane ze śliwkami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Szybkie, tanie i bardzo smaczne. Długo pozostaje świeże i wilgotne. Po upieczeniu cała blacha znika od razu.

Ciasto maślane ze śliwkami

Składniki:

Ciasto maślane ze śliwkami

 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka maślanki
  • 2,5 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki oleju
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 1 kg śliwek (mogą być mrożone)

 

Sposób przygotowania:

Ciasto maślane ze śliwkami
Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i cukier waniliowy, następnie po jednym żółtku. Ubijamy, aż masa zbieleje. Następnie ubijamy na najniższych obrotach dodając na przemian olej, maślankę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylewamy na blachę- na wierz układamy połówki śliwek -skórką do dołu. Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach. PYCHA!!!