djkatee

djkatee

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 244]

Ciasto metrowiec

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Ciasto pyszne, chociaż trzeba włożyć w nie troszkę pracy.

Ciasto metrowiec

Składniki:

Ciasto metrowiec

Sposób przygotowania:

Ciasto metrowiec

Ciasto: 1. Żółtka ucieramy z cukrem, dodajemy olej i letnią wodę. Na koniec dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Z białek ubijamy pianę i dodajemy do ciasta. Wszystko mieszamy do uzyskania gładkiej masy. 2. Ciasto dzielimy na dwie równe części, a do jednej z nich dodajemy kakao. 3. Ciast pieczemy w długich foremkach, w temp. 180 stopni, ok 30 min. Krem: 1. Mleko ( 1 i 1/4 szkl) gotujemy z cukrem i cukrem wanilinowym. 2. Do reszty mleka dodajemy budyń, mąkę pszenną i ziemniaczaną i wszystko miksujemy. Następnie wlewamy do gotującego się mleka z cukrem i mieszamy. Gotujemy do zgęstnięcia, po czy studzimy. 3. Wystudzony budyń miksujemy z margaryną. Upieczone ciasto kroimy w cienkie paski (ok 1,5 cm-2 cm). Nastepnie układamy je (zlepiając) na przemian: jasne, krem, ciemne, krem, jasne, krem itd. Dekorujemy dowolnie. Moze to być np. polewa czekoladowa itp.

Tagi:

metrowiec