katarzynka455

katarzynka455

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1651]

Ciasto mieszane

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Trochę myląca nazwa ciasta.

Ciasto mieszane

Składniki:

Ciasto mieszane

 

 

  • ciasto kruche

 

  • mąka 1,5 szklanki
  • margaryna 1/2 kostki
  • cukier 1/2 szklanki
  • kakao 2 łyżki
  • żółtka 2 szt
  • śmietana 1-2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka

 

  • ciasto biszkoptowe

 

  • jajka 4 szt
  • mąka 1 szklanka
  • cukier 3/4 szklanki
  • cukier waniliowy 1 opakowanie

Sposób przygotowania:

Ciasto mieszane
Ciasto kruche Zagniatamy podane składniki i wkładamy do lodówki (gdyby ciasto było zbyt suche dodać śmietanę, a gdy jest zbyt mokre podsypać mąką). Jabłka obieramy, kroimy na kawałki. Można skropić sokiem z cytryny. Kruchym ciastem wylepiamy przygotowaną blaszkę. Trochę ciasta zostawiamy i zamrażamy. Na ciasto wykładamy jabłka i oprószamy cynamonem. Ciasto biszkoptowe Jajka wybijamy oddzielając żółtka od białek. Białka ubijamy, dodajemy oba cukry i żółtka. Na koniec dodajemy mąkę połączoną z proszkiem do pieczenia. Można dodać dowolny aromat. Ciastem biszkoptowym zalewamy jabłka. Zmrożone ciasto ścieramy na tartce na biszkopt. Pieczemy ok. 40 min. w 180st