czekoladka_m

czekoladka_m

Złoty Ekspert
[Przepisów: 986]

SUPERPRZEPIS

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Pyszne ciasto, dość słodkie i kaloryczne, ale warte swego smaku. Jest idealne jako dodatek do filiżanki kawy.

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym

Składniki:

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym

Ciasto:

Mus czekoladowy:

Polewa:

Sposób przygotowania:

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym

Ciasto

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym
Przygotowac ciasto migdałowe, piec ok. 25 minut w 180st

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Dodać migdały, orzechy i kakao i delikatnie wymieszać szpatułką. Na koniec dodać posiekaną czekoladę. Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 24cm. Piec około 25-30 minut w temp. 180st. Ostudzić i pozostawić w formie.

Mus i polewa

Ciasto migdałowe z musem czekoladowym
Przygotować mus według przepisu, wylac na ciasto, schłodzić.

Masło, 200 ml śmietanki i żółtka podgrzać, lecz nie doprowadzić do wrzenia! Zdjąć z ognia, dodać połamaną na kawałki czekoladę. Mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści, przestudzić. Pozostałą śmietankę ubić na sztywno wraz z dodatkiem cukru pudru. Bardzo delikatnie połączyć z masą czekoladową. Przelać na upieczony spód, wstawić do lodówki, najlepiej na całą noc.

Czekoladę stopić na parze wraz ze śmietanką. Masę lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Schłodzić.