usia_pieczona

usia_pieczona

Szef Kuchni
[Przepisów: 32]

Ciasto Milky Way

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 18
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne, puszyste ciasto kakaowe, przełożone masą mleczną. Polecam do kawy, jak również na wytworne przyjęcia

Ciasto Milky Way Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto Milky Way

 

  • KAKAOWY BISZKOPT:
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 2,5 łyżki kakao

 

  • MASA MLECZNA:
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 200g masła
  • 50g margaryny
  • 1 op. cukru waniliowego (16 g)
  • 2 szklanki mleka w proszku

 

  • POLEWA:
  • 100g czekolady gorzkiej
  • 4 łyżki mleka
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki mleka w proszku

 

Sposób przygotowania:

Ciasto Milky Way
KAKAOWY BISZKOPT: Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać cukier i dalej ubijać. Dodać żółtka i nadal ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać (można przez chwilę miksować na najniższych obrotach). Ciasto przelać do przygotowanej foremki. Piec w 175oC około 25 - 30 minut (max 30 minut). Biszkopt wyjąć z formy, lekko wyrzucając, aby nie opadł, odwrócić. Ostudzić i podzielić na 2 części. MASA MLECZNA: Mleko zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Ostudzić. W tym czasie miękką margarynę i masło utrzeć na puszystą masę, wlać ostudzone mleko z cukrem, wymieszać, dodać mleko w proszku. Masę dokładnie wymieszać. POLEWA: Czekoladę połamać na kawałki, dodać mleko, cukier puder, rozpuścić na małym ogniu (od czasu do czasu mieszając). Do rozpuszczonej polewy dodać mleko w proszku, dobrze wymieszać. Dosłodzić mlekiem w proszku i cukrem pudrem wg gustu.Ciasto schłodzić w lodówce. Podawać najlepiej następnego.
Ciasto Milky Way
Ważne, by podczas rozpuszczania czekolady, nie dostała się do niej woda.