grandepiccolacuoca

grandepiccolacuoca

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 239]

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ciasto miodowe z mąki razowej, bez dodatku cukru. Niezwykle aromatyczne i pachnące syropem miodowym, cynamonem, gałką muszkatołową i imbirem. Idealne ciasto na zbliżające się Boże Narodzenie.

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone

Ciasto

Syrop miodowy

  • 3 łyżki miodu
  • 6 łyżek wody

Krem

  • 125 g mascarpone
  • 3 łyżki mleka
  • 2 łyżki cukru pudru

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone

Przygotowanie miodu

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone
Miód i masło rozpuszczamy na bardzo małym ogniu.

W garnuszku rozpuszczamy pokrojone w kostkę masło i miód, co jakiś czas mieszając. Odstawiamy do wystygnięcia.

Przygotowanie ciasta

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone
Sok i skórkę z cytryny możemy zastąpić limonką lub pomarańczą.

Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od wymieszania mąki razowej, szczypty soli, 1/2 łyżeczki cynamonu, 1/2 łyżeczki imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej i 1 łyżeczki sody.

Dodajemy rozpuszczone masło z miodem, sok i skórkę otartą z cytryny. Ciasto delikatnie mieszamy.

Pod koniec dodajemy roztrzepane jajka z mlekiem. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.

Pieczenie ciasta

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone
Ciasto możemy upiec w okrągłej tortownicy o średnicy 20 cm.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 160 stopni.

Podłużną formę do pieczenia (24cm x 12 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Do formy przelewamy ciasto.

Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 160 stopni.

Ciasto odstawiamy do wystygnięcia na kratce.

Przygotowanie syropu miodowego

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone
Ciasto możemy nasączać pędzelkiem lub łyżką.

Rozpuszczamy 3 łyżki miodu z 6 łyżkami cieplej wody.

Wierzch ciasta nakłuwamy w kilkunastu miejscach wykałaczką. Ciasto dokładnie nasączamy ciepłym syropem.

Przygotowanie kremu

Ciasto miodowe z kremem z mascarpone
Do dekoracji możemy wykorzystać pomarańcze oraz laski cynamonu.

Miksujemy zimny serek mascarpone z 3 łyżkami mleka i cukrem pudrem.

Kremem dekorujemy ciasto.


Tagi:

ciasto krem miód