madi356

madi356

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 494]

Ciasto miodowe z masą 2

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Bardzo lubię takie ciasta miodowe:)

Ciasto miodowe z masą 2

Składniki:

Ciasto miodowe z masą 2

 

  • Ciasto:
  • 1/5 kostki margaryny,
  • 2 szkl mąki,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 jajko,
  • 1 żółtko jaja,
  • 3 łyżki miodu,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • Masa:
  • 1 kostka margaryny,
  • 2 szkl mleka,
  • 1 szkl cukru,
  • 1 op cukru waniliowego,
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 1,5 łyżki mąki pszennej,
  • Dodatkowo: 1 paczka biszkoptów,
  • 1 tabliczka czekolady

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowe z masą 2
Ciasto: wszystkie składniki ciasta łaczymy ze sobą i zagniatamy szybko ciasto. Następnie ciasto dzielimy na dwie części, każdą część rozwałkowujemy i wykładamy na blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Obydwa ciasta pieczemy w temp. 180*C 15 minut. Masa: obydwa rodzaje mąk wsypujemy do szklanki mleka i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Pozostałe mleko wlewamy do niedużego garnka, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy, zagotowujemy. Do gotującego się mleka wlewamy zawiesinę przygotowaną z mleka i mąki, mieszamy, do momentu, aż całość się ponownie zagotuje. Następnie gotujemy na wolnym ogniu kilka minut, do momentu, aż masa zgęstnieje. Gotowy budyń odstawiamy do wystudzenia. Miękką margarynę ucieramy mikserem na puch, a następnie małymi porcjami dodajemy zimny budyń. Miksujemy do momentu powstania gładkiej masy. Ułożenie ciasta: na jeden placek miodowy wykładamy połowę masy budyniowej. Na masie układamy biszkopty i smarujemy znów cześcią masy. Na masę wykładamy drugi placek miodowy, a na wierzch placka wykładamy pozostałą część masy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią wierzch ciasta.Widelcem mieszamy delikatnie czekoladę oraz masę, aby powstała mozaika.