SUPERPRZEPIS

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 15
Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny- doskonały deser do kawy lub herbaty. Po prostu rozpływa się w ustach.

Składniki:

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

Ciasto miodowe:

  • 400g mąki,
  • 150g masła,
  • 2 jajka,
  • 1,5 łyżki miodu płynnego,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej,

Biszkopt makowy:

Masa:

  • 1,5 szklanki mleka,
  • 7 łyżek kaszy manny,
  • 1 opakowanie cukru waniliowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 200g masła,

Dodatkowo:

  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny

Przygotowanie ciasta miodowego

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny
Zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy i pieczemy dwa jednakowe placki.

Ciasto miodowe: Mąkę przesiewamy na stolnicę. Łączymy z masłem. Dodajemy jajka, miód, cukier oraz sodę oczyszczoną. Zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę o wymiarach 24cmx24cm. Pieczemy dwa jednakowe placki. Pieczemy po około 10 minut w temperaturze 180 stopni.

Przygotowanie biszkopt makowego

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny
Białka ubijamy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy.

Biszkopt makowy: Białka ubijamy na sztywną pianę. Nadal ubijając stopniowo dodajemy cukier oraz ocet. Następnie dodajemy wymieszane razem ze sobą mąki. Na końcu wsypujemy mak. Delikatnie mieszamy. Ciasto wykładamy na blaszkę (wymiary 24cm x24cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 25 minut w temperaturze 170 stopni.

Przygotowanie masy

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny
Grysik gotujemy na mleku. Zimny ucieramy z masłem i cukrem pudrem.

Masa: Mleko gotujemy z cukrem waniliowym. Na gotujące się mleko wsypujemy kaszę mannę. Mieszamy i gotujemy około 4 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Stopniwo dodajemy zimny grysik. Ucieramy

Przełożenie ciasta

Ciasto miodowo- makowe z masą z kaszy manny
Upieczone placki smarujemy masą i przekładamy kolejno.

Na jedno z ciast miodowych wykładamy połowę masy grysikowej, wyrównujemy. Na masie układamy biszkopt makowy. Na ciasto makowe wykładamy drugą część masy, wyrównujemy. Na masie układamy drugie ciasto miodowe. Wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.