Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di

  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne ciasto z brzoskwiniami z wykorzystaniem białek, z którymi często nie mamy pomysłu jak je wykorzystać.

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di

Składniki:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di

Ciasto:

  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 160 g maki pszennej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g masła/margaryny
  • 2 brzoskwinie (+ mąka)

Lukier:

  • 2 łyżki mleka
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di

Białka:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di
Białka muszą być idealni oddzielone od żółtek.

Oddzielone od żółtek białka ubić na sztywno z 2 łyżkami cukru.

Składniki suche:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di
Składniki suche powinny być oddzielnie połączone.

Pozostały cukier, mąki i proszek do pieczenia dokładnie wymieszać.

Ciasto:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di
Do mieszania ciasta najlepiej używać łyżki lub rózgi.

Składniki suche wymieszać z białkami i na końcu masę wymieszać z roztopionym masłem.

Kolejny etap:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di
Proporcje ciasta wystarczają na keksówkę.

Ciasto przelać do natłuszczonej blaszki. Piekarnik rozgrzać.

Brzoskwinie:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di
Mąka zabezpieczy ciasto przed sokiem z owoców

Brzoskwinie obrać i pokroić w kostkę. Następnie obtoczyć w mące i wyłożyć na wierzch ciasta.
Piec 40-45 minut w 80 stopniach.

Lukier:

Ciasto na białkach z brzoskwiniami Di
Do lukru można dodać odrobinę soku z cytryny.

Mleko podgrzać i wymieszać w nim cukier puder. Cukru dodać tyle, aby powstała gęsta masa, którą należy rozsmarować na ostudzonym cieście.


Tagi:

mak