anemon

anemon

Złoty Ekspert
[Przepisów: 693]

Ciasto na białkach ze śliwkami

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Proste ciasto ucierane na samych białkach, jest łatwe do zrobienia, zdrowe i tanie. Śliwki pachnące cynamonem są dopełnieniem smaku.

Ciasto na białkach ze śliwkami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ciasto na białkach ze śliwkami

 

  • mąka tortowa – 350 g
  • białka – 5 szt.
  • miękkie masło – 170 g
  • letnie mleko – 200 ml
  • drobny cukier do wypieków – 80 g
  • proszek do pieczenia – 2 łyżeczki
  • szczypta soli

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na białkach ze śliwkami
Wszystkie składniki ciasta powinny mieć temperaturę pokojową. Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C.Wlać białka i mleko do miski i lekko roztrzepać trzepaczką. Przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia wsypać do miski robota. Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli. Wlać trochę roztrzepanych białek z mlekiem i ucierać ciasto na najniższych obrotach miksera. Nie przerywając ucierania wlewać małymi porcjami pozostałe białka z mlekiem. Utarte ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną foremki o wymiarach 28x8,5 cm. Śliwki umyć, osuszyć, usunąć pestki, a następnie owoce oprószyć mąką wymieszana z cynamonem i układać je na cieście.Keksówkę z ciastem wstawić do wcześniej nagrzanego piekarnika i piec 40-45 minut. Upieczone ciasto lekko przestudzić w foremkach, a następnie wyjąć i całkowicie wystudzić na kratce kuchennej. Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem. *ciasto można upiec w dwóch foremkach o wymiarach 10x20 cm
Ciasto na białkach ze śliwkami
Wlać białka i mleko do miski i lekko roztrzepać trzepaczką.
Ciasto na białkach ze śliwkami
Dodać miękkie masło, drobny cukier do wypieków i szczyptę soli.
Ciasto na białkach ze śliwkami
*ciasto można upiec w dwóch foremkach o wymiarach 10x20 cm.
Ciasto na białkach ze śliwkami
Przed podaniem ciasto oprószyć cukrem pudrem.

Tagi:

śliwki