Ciasto na kulebiak

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Podawać ze stopionym masłem,jako-danie obiadowe,lub jako dodatek do czystych zup.

Ciasto na kulebiak

Składniki:

Ciasto na kulebiak

 

  • 1,5 szklanki mąki
  • 3 dag drożdży
  • 1,5 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 10 dag tłuszczu
  • 2 jaja
  • sól
  • tłuszcz do wysmarowania blachy

Sposób przygotowania:

Ciasto na kulebiak
Drożdże rozmieszać z cukrem i letnim mlekiem,wlać do przesianej mąki,wbić jaja,chwilę wybrabiać,dodać stopiony tłuszcz,po czym zostawić do wyrośnięcia.Rozwalłkować owalny placek,ułożyć na nim wzdłuż nadzienie i uformować pieróg,zlepiając brzegi.Upiec go na blaszce wysmarowanej tłuszczem.

Tagi:

kulebiak dania