JoannaMarylka

JoannaMarylka

Starszy Kucharz
[Przepisów: 12]

Ciasto na pierogi, bardzo łatwe i sprawdzone

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Sprawdzony przepis na super ciasto na pierogi. Ciasto robi się bardzo łatwe, nie trzeba długo ugniatać a pierogi lepią się naprawdę doskonale i nie rozklejają się podczas gotowania.

Ciasto na pierogi, bardzo łatwe i sprawdzone Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na pierogi, bardzo łatwe i sprawdzone

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi, bardzo łatwe i sprawdzone
Wodę należy zagotować. Mąkę przesiać do miski a następnie zrobić w środku dziurę, do której należy wlać wrzącą wodę. Całość zamieszać łyżką i odstawić do wystygnięcia. Po ostudzeniu ciasta dodać jajko i ponownie zamieszać łyżką. Po wymieszaniu dodajemy olej oraz sól i ugniatamy chwilę ciasto, tym razem już rękoma i ciasto gotowe :) Następnie rozwałkowujemy kawałek ciasta i lepimy pierogi. Podczas lepienia pozostałe ciasto należy trzymać przykryte ściereczką. Pierogi można zagotować albo zamrozić bez gotowania, ponieważ ciasto nie pęka po zamrożeniu. Smacznego :)
Ciasto na pierogi, bardzo łatwe i sprawdzone
Po wlaniu wrzątku i wymieszaniu wygląda mniej więcej tak...
Ciasto na pierogi, bardzo łatwe i sprawdzone
Po chwili ciasto gotowe do wałkowania i lepienia pierogów