BSz

BSz

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 225]

Ciasto na pierogi domowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Przepis na to ciasto pochodzi od babci , jest delikatne ,mięciutkie i bardzo smaczne .

Ciasto na pierogi domowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na pierogi domowe

 

 

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi domowe
Mąkę przesiewamy na stolnicę . Dodajemy miękkie masło , całe jajko oraz ciepłą wodę .Dodajemy również odrobinę soli do smaku .Wyrabiamy jędrne i sprężyste ciasto .po wyrobieniu ciasta , przykrywamy je ściereczką i odstawiamy na parę minut .Ciasto daje się łatwo wałkować . Z ciasta wykrawamy krążki , ja to robię za pomocą szklanki , nadziewamy farszem i gotujemy w osolonej wodzie .Ta wersja jest o wiele smaczniejsza od tej tradycyjnej , bez dodatku masła .
Ciasto na pierogi domowe
Zagniatamy sprężyste , jędrne ciasto na stolnicy .
Ciasto na pierogi domowe
z ciasta wykrawamy szklanką kółka , które nadziewamy farszem .