olkaaa

olkaaa

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 385]

Ciasto na pierogi drożdżowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pierogi z ciasta drożdżowego nie są aż tak popularne, a szkoda, bo stanowią ciekawą odmianę tej potrawy.

Ciasto na pierogi drożdżowe Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Ciasto na pierogi drożdżowe

 

  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżki cukru
  • 25 g drożdży
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 5 łyżeczek oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • 1,5 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Ciasto na pierogi drożdżowe
Do dużej miski przesiewam mąkę, a następnie łącze ją z solą. Drożdże wkruszam do mleka, następnie dodaję cukier i całość dokładnie mieszam. Kiedy drożdże się rozpuszczą odstawiam je na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Następnie wlewam rozczyn do mąki i całość zagniatam, na koniec dodaję olej i ponownie zagniatam. Ciasto formuję w kulę i odstawiam na 60 minut w ciepłe miejsce celem wyrośnięcia. Przygotowane ciasto jest idealne do wszelkich pierogów drożdżowych. Wystarczy je rozwałkować, nałożyć dowolny farsz i smażyć na głębokim tłuszczu, aż zbrązowieją.
Ciasto na pierogi drożdżowe
Do dużej miski przesiewam mąkę, a następnie łącze ją z solą.
Ciasto na pierogi drożdżowe
Drożdże wkruszam do mleka, następnie dodaję cukier i całość dokładnie mieszam. Kiedy drożdże się rozpuszczą odstawiam je na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce.

Tagi:

pierogi danie